Syysistutuksia perennoista…

Puutarhassani alkaa olla sen verran suuri määrä rästiin jääneitä töitä, että kiireellisimpien ”tulipalojen” sammuttaminen on tässä vaiheessa ainoa mahdollinen strategia. Rästitöiden osalta pitää siis vain yrittää hoitaa kiireellisimmät ja loppujen kohdalla jäädä odottelemaan, että lumi peittäisi maan 🙂

Ensimmäisenä rästitöiden listalla on sadonkorjuu. Valitettavasti satuin tuossa taannoin lukemaan jostakin (en nyt muista tähän hätään mistä), että maahan mätänemään jäänyt sato on käytännöllisesti katsoen, kuin hyvin katettu puffetpöytä rotille ja muille tuholaiseläimille. Täytyy tunnustaa, että kyseinen artikkeli hieman ”ravisteli” mielenrauhaani. Sen verran ahdistava on ajatus rottien ilmestymisestä ruokailemaan puutarhaamme, että olen käyttänyt valtavan määrän aikaa varmistaakseni, ettei mitään syötävää jäisi lojumaan maahan.

Sadonkorjuu alkoi juhannuksen tietämillä mansikoilla, sitten olivat vuorossa herukat, omenat, luumut ja päärynät. Omenoiden kanssa meinasi kyllä loppua huumorintaju kesken, sillä laskin, että olen kerännyt syksyn aikana omenaa puutarhastamme yli 500 kiloa.

Omenoiden jälkeen päärynät ja luumut tuovat tervetullutta vaihtelua satokauteen….

… Pensasmustikatkin alkavat olla pikkuhiljaa kypsiä poimittaviksi 🙂

Nyt, kun ”omenoiden invaasiosta” on kuta kuinkin selvitty, on minulla viimein mahdollisuus hieman katsella ja tuumailla, mitä muuta puutarhassa olisi hyvä tehdä vielä ennen talven tuloa. Paljon muutakin tärkeää on varmasti tekemättä, mutta päätin tässä kohtaa keskittää tarmoni keväällä kukkineiden perennojen jakamiseen.

Olen siinä mielessä varsin onnekkaassa asemassa, että talon edellinen asukas on hyvä ja kokenut puutarhanhoitaja, joten puutarhastani löytyy valtava määrä erilaisia perennoja (joista osan olen jo oppinut tunnistamaan ja osasta ei ole edelleenkään mitään käsitystä).

Puutarhastani löytyy myös melko monta suurta istutusastiaa, jotka ovat niin ikään edellisen asukkaan peruja. Kesä kului kuin ”siivillä” talon kunnostamisen parissa, enkä ehtinyt mitään kesäkukkia näihin istutusastioihin laittaa (rikkaruohot niissä kyllä näyttävät viihtyvän oikeinkin hyvin :)), joten nyt päätin osan jaetuista perennoista käyttää niiden kaunistamiseen.

Kuningasajatukseni on, että perennat talvehtisivat astioissa ja keväällä säästäisin ”pitkän pennin” kun kesäkukkia tarvitsisi ostaa vain muutamia perennojen lomaan. En tiedä onnistuuko suunnitelmani, mutta ainakin periaatteessa perennojen talvehtiminen istutusastioissa pitäisi olla mahdollista (asiaa opiskelin muun muassa täältä).

Istutusastioiden lähtötilanne…

Tunnustan ihan avoimesti, että aika monin paikoin tilanne puutarhassani on päässyt lievästi ilmaistuna hieman ”riistäytymään käsistä”. Ei se mitään, teen parhaani tilanteen korjaamiseksi pieni pala kerrallaan ja yritän oppia koko ajan uutta. Optimistina uskon, että jonakin päivänä minäkin voin olla, jos en nyt hyvä niin ainakin keskinkertainen puutarhaharrastaja 🙂

Ihan ensimmäiseksi vaihdoin kaikkiin istutusastioihin rikkaruohojen juurista puhtaan mullan. Muutaman kanervan ja krysanteemin istutuksiin hankin, mutta pääosin toteutin ne puutarhassa olemassa olevia perennoja jakamalla.

Valmiita syysistutuksia

Aurinkoisia syyspäiviä toivotellen, SusannaK

Haluatko saada uunituoreeltaan tiedon seuraavasta blogipostauksesta. Mikäli haluat lukea pieniä tarinoita kukkulan päälle rakennetusta keltaisesta talosta, sen ympäristöstä ja asukkaista, ota seurantaan Facebook-profiilini

https://www.facebook.com/SusannaK-Rakkaudesta-lajiin-2760697964003949/

Voit seurata blogiani myös   https://www.blogit.fi/susannak

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *