Kohtuullisen hintainen sisustus?

Niin, tätä kohtuullisen hintaista olen pohtinut viime aikoina melko paljon. Se, mikä on kohtuullisen hintaista, on tietenkin riippuvaista kunkin omista henkilökohtaisista lähtökohdista. Olemme kuitenkin taloudellisilta resursseiltamme valitettavasti hyvin eriarvoisia.

Oma tilanteeni on siinä mielessä suotuisa, että minulla on säännölliset tulot, mikä tietenkin mahdollistaa sen, että voin ainakin jossakin mittakaavassa tehdä hankintoja kotiini. Näitä hankintoja joudun kuitenkin tarkkaan harkitsemaan ja puntaroimaan, sillä käytössäni oleva budjetti on varsin rajallinen. Ensisijaisesti rahaa on tietenkin säästettävä vanhan talomme tuleviin remonttitarpeisiin (ja niitä on tiedossa jo lukuisia, puhumattakaan ”iloisista” yllätyksistä). Vasta remonttitilin kartuttamisen jälkeen voi sitten tuumia, paljonko rahaa on mahdollista kuluttaa sisustamiseen.

Teen mielelläni itse sen minkä osaan. En nyt varsinaisesti voi kehua kädentaitojani, mutta ihan sellaiset perusjutut kuten koristetyynyjen ompelu tai pöytäpinnan maalaaminen kyllä onnistuu. Sitä paitsi periaatteeni on ”tekemällä oppii” eli tartun kyllä innolla hieman haastavampiinkin projekteihin, vaikka lopputulos ei aina olisikaan ihan niin hieno kuin kuvitelmissa 😊Tästäkin huolimatta suunnitellun ja itselle mieluisan sisustuksen toteuttamiseen kuluu ihan yllättävän paljon rahaa. Kalustemaalit, kankaat, langat, kirpputorilöydöt, viherkasvit… Kaikkien näiden hankintojen hintalaput kun lopulta yhdistää, huomaakin lompakkonsa keventyneen jo huomattavasti…

Tällä kertaa projektina oli alakerran suuren makuuhuoneen ovinurkkaus, joka on jäänyt muuton jäljiltä ”niille sijoilleen” eli edellisen asunnon tavarat on nurkkaukseen vain kannettu, pois jaloista pyörimästä.

Tähän nurkkaan on kertynyt sekalaisessa järjestyksessä edellisen asuntomme irtaimistoa. Pidän aivan valtavasti näistä 70-luvun tuoleista, mutta ne eivät nyt mielestäni sovi oikein tämän hetkiseen interiööriimme. Näistä tuoleista en toki raaskinut kokonaan luopua, joten sijoitin ne toistaiseksi vintille odottelemaan mahdollisia tulevia käyttötarpeita 🙂

Alakerran huoneiden tapetti on alkuperäinen ja melko siistissä kunnossakin. Arvostan aivan suunnattomasti pinkopahvin päälle liimattua alkuperäistä tapettia, joten se määrittää melko pitkälle muiden sisustuselementtien valintaa. Tavoitteeni on toteuttaa kotimme sisustusta talon ”henkeä” ja aikakautta kunnioittaen. Niinpä sisustettavan nurkkauksen kalustusta lähdin etsimään tori.fi -sivustolta. Muutaman viikon aktiivisen etsimisen jälkeen Torista löytyikin omiin käyttötarkoituksiini sopiva pieni pöytä ja sänky. Sängyn hinta oli 75€ ja pöydästä maksoin 45€.

Tästä se ajatus, sisustuksen toteuttamisesta lähti vähitellen muotoutumaan…

Sitten piti vielä hankkia kaikenlaista vähän pienempää ”sälää” nurkkauksen kaunistamiseksi. Sängyn mittoihin sopivaa patjaa ei tietenkään löytynyt mistään, joten leikkasin sopivan kokoisen vaahtomuovin palan vieraspatjastamme. Sängyn laita nousee sen verran korkealle, että sänkyyn tarvittiin vielä toinenkin patja vieraspatjan päälle, jotta sängyllä olisi mukava istua. Yhden vaahtomuovipatjan jouduin siis hankkimaan, samoin muutamia tyynyjä ja kankaat sängyn päälle sekä koristetyynyihin. Näihin hankintoihin rahaa kului yhteensä 120€ (patja 45€, tyynyt 20€ ja kankaat 55€).

Rahaa tähän projektiin oli tässä kohtaa jo kulunut mielestäni (ja budjettiini nähden) aika paljon. Tästäkin huolimatta, tosin hieman huonolla omallatunnolla, hankin nurkkaukseen vielä 25€:lla viherkasveja. Suojaruukut onneksi löytyivät kokoelmieni kätköistä ja amppelit tein itse, mukaillen hieman helpon makrameeamppelin ohjetta, joka löytyy täältä

Valmiiksi kotoamme nurkkaukseen löytyi mummolta saatu pöytälamppu ja pitsiliina. Niin ikään lahjaksi saatu Arabian tarjoilulautanen sekä joskus aikoinaan kirpputorilta hankittu vanha pinnatuoli ja maljakko. Näin ollen tälle projektille hintaa kertyi yhteensä 265€. Summa tuntuu itsestäni ja omista lähtökohdistani käsin oikeastaan todella suurelta ja kuten todettu ”tuhlaamisesta” tuli jopa hieman huono omatunto. Toisaalta, pyrin ratkaisuissani siihen, että ne kestäisivät aikaa hyvin eli kun joku nurkka valmistuu, ei sen suhteen tarvitsisi tehdä moneen, moneen vuoteen uusia investointeja.

Niin, mikä siis on kohtuullinen summa käyttää kotinsa kaunistamiseen? Kysymyshän on, kuten todettu kovin suhteellinen. Asian tila riippunee ensinnäkin kunkin henkilökohtaisesta tulotasosta ja toisekseen siitä, minkälaisen prosentuaalisen osuuden omista käyttövaroistaan on valmis sijoittamaan kotinsa kaunistamiseen. Toiselle tuhannen euron sohva on kohtuullinen investointi, toiselle taas muutaman kymmenen tai sadan euron hankinta kotiin vaatii säästämistä ja rahan käytön priorisointia.

Taloudellisesta eriarvoisuudesta huolimatta, haluan kuitenkin (idealistina) uskoa, että tarkkaan harkittu investointi esimerkiksi kodin kaunistamiseen tuo iloa ja viihtyisyyttä, olipa investoinnin rahallinen arvo sitten pienempi tai suurempi.

Seuraavaksi alakerran suureen huoneeseen olisi syytä miettiä säilytysratkaisu uudelleen. Toiveissani oli vaihtaa kaappi ja vaateteline vanhaan, tiikin väriseen liinavaatekaappiin. Melko nopeasti kuitenkin huomasin nettikirpputoreja selatessani, että monen muunkin haaveissa on vastaava kaluste. Niinpä liinavaatekaappien hinnat näyttävät kohoavan omaan budjettiini liian kalliiksi, joten pitänee keksiä jotain muuta asian tiimoilta… Ehkä jonkinlainen vitriinikaappi, johon saisi sisäpuolelle ripustettua kauniit verhot ja näin peitettyä kaapin sisältö? Täytynee jättää tämä asia vielä hieman hautumaan…

Lämpimiä syyspäiviä toivotellen, SusannaK

Haluatko saada uunituoreeltaan tiedon seuraavasta blogipostauksesta. Mikäli haluat lukea pieniä tarinoita kukkulan päälle rakennetusta keltaisesta talosta, sen ympäristöstä ja asukkaista, ota seurantaan Facebook-profiilini

https://www.facebook.com/SusannaK-Rakkaudesta-lajiin-2760697964003949/

Voit seurata blogiani myös   https://www.blogit.fi/susannak

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *