”Harmillista nähdä näitä peruskylppäreitä” – Ihan vaan sillä, että olen vahvasti eri mieltä

Viime viikolla luin Iltalehdestä artikkelin otsikolla: Tämä kylpyhuone on nyt kaikkialla – ja niitä remontoidaan lisää: ”Harmillista nähdä näitä peruskylppäreitä”. Artikkelissa sisustussuunnittelija, otsikon mukaisesti, harmittelee Suomalaisten kylpyhuoneiden persoonattomia, tylsiä ja hieman vanhanaikaisia laattavalintoja. Ymmärrän toki, että sisustussuunnittelija kommentoi aihetta omasta ammatillisesta näkökulmastaan käsin, mutta siitäkin huolimatta… En nyt sano, että olisin närkästynyt, mutta vahvasti kuitenkin eri mieltä siitä, kuinka harmillisia peruskylppärit nyt loppujen lopuksi ovat.

Meillä on aika mittava märkätilojen remontti parhaillaan käynnissä ja ehkä juuri siksi koin tämän aiheen myös hieman henkilökohtaiseksi, olen nimittäin valinnut juurikin nuo harmillisen peruskylppärin elementit omiin joskus valmistuviin märkätiloihini. Sisustussuunnittelijan näkökulmasta ehkä persoonaton ratkaisu, mutta itselleni henkilökohtaisesti juuri se, mitä tarvitsen. Tämä kirjoitus on siis puolustuspuhe harmillisille peruskylppäreille.

Ostaessamme talomme oli talon kellarikerrokseen rakennettu joskus 80-luvun alussa sauna ja kylpyhuone, jotka täysin ennalta arvattavasti olivat tietenkin kostuneet aikojen saatossa. Etukäteen oli siis tiedossa, että nämä tilat on purettava, kuivattava ja rakennettava uudelleen. Ei mikään ihan pieni ja halpa remontti…

Lähtötilanne, joskus 1980-luvulla rakennettu (kostunut) kylpyhuoneemme…

Budjetti

…”kyseiset laatat ovat sieltä tavallisesta eli edullisimmasta päästä. Kokonsa puolesta ne ovat helppo ja nopea asentaa eli kyse on myös kustannustehokkuudesta”…

Niinpä niin, tästähän todellisuudessa juuri on kyse. Siinä vaiheessa, kun omat märkätilani oli purettu rakenteisiin asti ja tiloissa oli tehty asbestipurku, kostuneet sementtilattiat oli piikattu kokonaisuudessaan pois, märkä hiekka sementin alta poistettu… Vanhan tilalle tullaan rakentamaan ammattitaitoisen suunnittelijan ohjeistuksen mukaan uusi alusrakenne sekä ilmanvaihto tilassa mietitään ja toteutetaan uudelleen, on budjettia kulunut jo sen verran, että se edullinen peruslaatta alkaa kummasti ”lämmittää mieltä”.

Uskoisin, että joskus valmistuvassa kylpyhuoneessani, omalla arvoasteikollani ihan ensimmäisenä ei suinkaan ole pintamateriaali, vaan se tosiseikka, että tiedän kaiken laattojen alla olevan kunnossa ja märkätilojen toimivan niin, että taloni rakenteet pysyvät ”terveinä”.

Purettu kylpyhuone ja sauna

Kostunut betonilattia on piikattu ylös ja seuraavaksi imetään märkä hiekka pois talon alta…

Tila

Omaa vanhaa taloani pyrin remontoimaan pääpiirteittäin vanhaa kunnioittaen. Märkätilojen kohdalla olen tietoisesti päättänyt tehdä poikkeuksen. Tosiasiahan kuitenkin on, että modernit märkätilat eivät kuulu 1950-luvulla rakennettuun taloon, joten turha kai niitä on harmillista peruskylppäriä kummemmaksi yrittää stailata.

Remonttia suunniteltaessa esillä oli moneen kertaan myös erillisen pihasaunan mahdollisuus, johon olisi tullut juokseva vesi. Erillisestä pihasaunasta huolimatta alakerta olisi joka tapauksessa pitänyt purkaa ja kuivata, ja tähän päälle lisäksi vielä pihasaunan rakentamisen kustannukset… Valitettavasti tämä vaihtoehto ei vain yksinkertaisesti ollut budjetin osalta realistinen.

Sen verran olen myös mukavuudenhaluinen, että asunto ilman omia pesutiloja ei oikeastaan tuntunut kovin hyvältä vaihtoehdolta. Sanotaanko nyt vaikka näin: Viides viikko ilman omaa kylpyhuonetta… Vaikka kylillä on erittäin hyvä uimahalli, alkaisi ”siviilirohkeuteni” asian suhteen pettää, ellen tietäisi, että remontti alkaa olla puolessa välissä ja syyskuussa luultavasti jo peseydyn ihan ikiomassa (joskin harmillisessa) peruskylppärissäni 😊

Siinä ne peruslaatat odottavat, että pohjat saadaan valmiiksi…

Visuaalisuus

…”Musta, valkoinen ja harmaa eivät sinänsä ole sävyinä vanhanaikaisia, vaan enemmänkin se, miten niitä käytetään kylpyhuoneissa niin yksitoikkoisesti”…

Itse pidän väreistä ja kaikenlaisten kuosien sekamelskasta. Märkätilojen osalta päädyin hyvin yksitoikkoiseen perusratkaisuun (samalla rahalla eli edullisesti olisi varmasti saanut jonkin muunkin sävyisiä laattoja), sillä märkätiloissa vietän aikaani maksimissaan 15 minuuttia päivässä (vesilaskun huomioiden toivottavasti vielä vähemmän). Tämän vuoksi näen, että en todellakaan tarvitse harmillista peruskylppäriä kummempaa tilaa peseytyäkseni.

Märkätilojeni osuus talon pinta-alasta on reilusti alle 10 prosenttia, joten olkoon loppu, yli 90 prosenttia, talostani värien ja kuosien leikkikenttä, joka miellyttää talon asukkaita ja ilmentää heidän persoonallisuuttaan.

Pukuhuoneen puolella on tarkoitus jättää vanhat tiiliseinät osittain näkyviin…

Lattian piikkauksen vuoksi osa pukuhuoneen tiiliseinistä on tuettu tunkeilla (toivottavasti nämä alkuperäiset väliseinät saadaan säästettyä…

Summa Summarum

…”Värimaailmaa on helpompi muuttaa esimerkiksi punaisilla tai turkooseilla pyyhkeillä. Harmaan ja valkoisen kanssa sopii mikä väri vain”…

Tarkoituksenani ei ole kiistää, eikä väittää, eikä etenkään kyseenalaistaa ammattilaista. Olen vain vahvasti sitä mieltä, että ihan se harmillinen peruskylppärikin puoltaa paikkaansa ja ilahduttaa (ainakin minua).

Tärkeintähän kuitenkin on, että kylpyhuone on asianmukaisesti rakennettu, ehjä ja toimiva kokonaisuus, johon puhtaus ja sisätilan miellyttävä lämpötila tuovat ripauksen ylellisyyttä… Vanhan talon kivijalkaan rakennetussa kylpyhuoneessa lämpötila oli viime talvena vakiona noin 15 astetta, joten mukavuuslämpö lattiassa vaikkakin tylsien harmaiden laattojen alla, voidaan ehdottomasti luokitella ylellisyydeksi 😊

Tunnustan, taisi tämä aihe mennä vähän tunteisiin…

Ystävällisin terveisin, SusannaK

Vähän oli viileähkö tunnelma viime talvena (pakkaspäivinä) käydä pesulla 🙂

Pyyhkeillähän minäkin ajattelin perusväristä kylpyhuonettani piristää…

Haluatko saada uunituoreeltaan tiedon seuraavasta blogipostauksesta. Mikäli haluat lukea pieniä tarinoita kukkulan päälle rakennetusta keltaisesta talosta, sen ympäristöstä ja asukkaista, ota seurantaan Facebook-profiilini

https://www.facebook.com/SusannaK-Rakkaudesta-lajiin-2760697964003949/

Voit seurata blogiani myös   https://www.blogit.fi/susannak

Follow my blog with Bloglovin

Please follow and like us:

2 kommenttia artikkeliin “”Harmillista nähdä näitä peruskylppäreitä” – Ihan vaan sillä, että olen vahvasti eri mieltä

  1. Ihan samaa mieltä, joskaan tunteisiin tämä aihe ei pääse. Kaiken järjen mukaan paras ratkaisu on tehdä ajaton ja olkoonkin sitten suunnittelijan silmään tylsä kylpyhuone. Ja tämä sama pätee mielestäni myös mm. keittiöön ja lattioihin – kun ne tekee ajattomiksi, niiden päivitystä ei tarvitse olla miettimässä taas trendien vaihtuessa. Väitän, että nuo nyt niin pinnalla olevat ”ei tylsät” ratkaisut ovat viiden vuoden kuluttua monen mielestä aivan pläääh ja erikoiset ratkaisut haluttaisiin remontoida taas uusien trendien mukaiseksi, mutta sinun peruskylpyhuoneesi on aivan jees. Ei ehkä wow, mutta ei myöskään huuda uudistamista. Tekisin aivan samoin ja valitsisin perusvärit, jos olisin remontoimassa ah niin ihanaa valko-minttu-sävyistä, sen hetken trendeillä rakennettua kylpyhuonettani 😉

    1. Hei, asia on juurikin niin kuin kirjoitit. Nämä ovat kuitenkin ihan hurjan kalliita remontteja toteuttaa meille ”tavallisille tallaajille” 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *