Vihdoinkin keksin koiralleni käyttöä…

Meille muutti tiibetinterrieri Himalajan hullu maaliskuussa 2018 (Koiran lempinimi kertonee jo jotakin 😊). Koirarodun valintaan vaikutti hyvin vahvasti se, että tiesin tiibettiläisen olevan lähes kyltymätön lenkkeilijä, kokemusta tiibettiläisen omistamisesta oli siis jo entuudestaan.

Tiibetissä vallitsevat ankarat sääolosuhteet. Talvet ovat purevan kylmiä, mutta kesällä voi olla paahtava helle. Kotimaansa säälimättömissä luonnonolosuhteissa on tiibetinterrieristä kehittynyt uskomattoman kestävä ja erittäin sopeutumiskykyinen rotu.”

Tämän rotumääritelmässä mainitun luonnehdinnan allekirjoitan oman kokemukseni pohjalta. Tiibettiläinen on kompaktin kokoinen, uskollinen seuralainen haastavissakin sääolosuhteissa. Kaunis ajatukseni siis oli ottaa nuorelle herrallemme kaveri, ettei hänen tarvitse olla koulun jälkeen yksin kotona ja olihan minulla tietenkin ”oma lehmä ojassa” eli lenkkikaveria itselleni myös tiibettiläisestä kaavailin.

Pentu tuli siis taloon maaliskuussa ja seuraavana syksynä aloitimme koirakoulun, sillä ajatuksenani tosiaan oli opettaa koiralle perustaidot ja ennen kaikkea tavoitteena oli opettaa koira kulkemaan nätisti rinnalla. Ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Koira oli kyllä tosi innokas ja ilahtunut uudesta ”harrastuksestaan” ja tekikin kaikki koirakoulun harjoitukset tosi mallikkaasti yhden kerran, jonka jälkeen oli ilmeisesti sitä mieltä, että ”homma” tuli hoidettua ja nyt on aika pitää hauskaa eli ”painia” omistajan kanssa. Tätä rataa jatkettiin siis koirakoulussa koko syyskausi, jonka jälkeen totesimme hyvässä yhteisymmärryksessä kouluttajan kanssa, että meidän kannattanee nyt pitää vähän taukoa.

”Joskus itsenäinen, itsepäinenkin tiibetinterrieri saattaa vaatia kouluttajaltaan hieman huumorintajua. Tibbe on hengailija, jonka mielestä yksi suorituskerta on riittävä…”

Eli tämänkin väittämän joudun kokemuksen kautta allekirjoittamaan. Oli koirakoulusta oikeasti hyötyäkin, koira ”toimii” kotioloissa ihan hyvin, ainakin useimmiten. Himalajan hullu on luonteeltaan ehkä kaikkein uskollisin, sydämellisin ja kiltein koira, joka minulla on koskaan ollut mutta myös kaikkein villein ja keskittymiskyky on kyllä rehellisyyden nimissä lähellä nollaa.

Tässä kohtaa haluan huomauttaa, että ymmärrän kyllä ongelman olevan talutushihnan siinä päässä, jossa itse ”roikun” = Haasteellinen koulutettava ja liian kokematon kouluttaja lienee yhtälö, johon tarvittiin ratkaisu…

Kovasti me kuitenkin yritettiin löytää ”yhteinen sävel” hölkkälenkeille…

Näillä pohjilla lähdimme sitten yhteisiä hölkkälenkkejä harjoittelemaan. Kävin ostamassa vyötärölle kiinnitettävän talutushihnan. Hieman ääneen ihmettelin lemmikkieläintarvikeliikkeessä, että kuinkahan tässä mahtaa käydä mutta myyjä vakuutti minulle, että kyllä se koira nopeasti oppii asemoitumaan suhteessa hölkkääjään. Voin kertoa, ei asemoitunut, sitkeästä harjoittelusta huolimatta. Tai asemoitui kyllä vasemmalle, oikealle, vasemmalla, jalkojen väliin, eteen, vasemmalle, taakse, oikealle… Lopulta päätin lähestyä asiaa hieman toisenlaisesta näkökulmasta.

”Myös köyhillä paimentolaisilla oli näitä koiria – ne polveutuivat samoista kantavanhemmista kuin luostarikoiratkin, mutta olivat edellisiä vankkarakenteisempia ja kookkaampia. Niiden tärkeimpänä tehtävänä oli palvella isäntäväkensä apuna lammaspaimenina, sekä vaeltelevien paimentolaisheimojen turvana ja johdattelijoina vaikeakulkuisilla vuoristopoluilla.”

Päätin siis heittäytyä vaeltavaksi paimentolaisheimon edustajaksi vaikeakulkuisille vuoristopoluille. Josko koira näin saisi jonkin etiäisen esi-isiensä toimista. Uskokaa tai älkää mutta tämä toimi. Ilman minkäänlaista ”häröilyä” ja täysin suoraviivaisesti mäkeä ylös ja alas toistuvasti ja koirastakin näki, että oli aika päättäväisen touhuissaan asian suhteen.

Totta kyllä, kokeneempi, sinnikkäämpi ja huumorintajuisempi koiranomistaja olisi varmasti onnistunut koiran kouluttamaan juoksukaveriksi myös tasamaalla. Itseltäni taisi hieman loppua huumorintaju ja sinnikkyys asian suhteen…

Koirakoulu- ja tasamaanjuoksu -kokeilujen jälkeen löytyi siis minulle ja Himalajan hullulle yhteinen harrastus. Me ollaan, vaikka itse sanonkin, tosi hyvä tiimi tunkkauksessa ja nykyään treenataan hyvillä mielin yhdessä. Aina se, ennalta suunniteltu vaihtoehto ei olekaan toimivin vaan hyvien käytänteiden löytyminen vaatii useita yrityksiä, erehdyksiä ja ennen kaikkea kykyä tehdä kompromisseja. Enpä osannut ennalta arvata, että se meidän yhteinen harrastus tulee olemaan tunkkaus… Pääasia kai kuitenkin on, että meillä molemmilla on kivaa ja uskoisin, että tämän tyyppinen oheistreeni tekee ihan hyvää sunnuntaihölkkääjälle 😊

Tunkkaus

”Mäen hidasta kapuamista ja erityisesti ylöspäin menemistä. Tunkkaukseen yleensä liittyy hankala maasto ja/tai jyrkät ei-juostavat mäet. Lisäksi voi melkein 100% varmuudella kuvitella tunkkaajalle käteen sauvat , joihin on kiva nojailla. Tunkkaukseen ei yleisesti liity juokseminen, vaan se on kävelyä tai kävelyn ja kiipeämisen sekoitusta. Kiipeäminen harvoin kuitenkaan niin hankalaa, että sitä voisi mitenkään rinnastaa kalliokiipeämiseen. Tunkkaus on yleensä myös pitkäkestoista.” – Antti Niinikoski

”Termi tulee sanasta tunkki, joka on työkalu raskaiden taakkojen nostamiseen. Tunkilla saa vähitellen veivattua lihasvoimin vaikka auton ylös renkaanvaihtoa varten. Joku on siis joskus keksinyt kutsua vastaavaa nitkutusta lihasvoimalla ylämäkeen tunkkaukseksi. Alun perin maastofillaripuolelta, kun on tunkattu (talutettu) ajopeliä jyrkkää mäkeä ylös vähitellen.” – Terho Lahtinen
”Tunkkaus on polkujuoksun ankkakävely, vrt. murtsikkahiihto.” – Eetu Nordman”

Tekstilähteet:

http://www.trailrunning.fi/polkujuoksusanasto/

https://tiibetinterrierit.weebly.com/tiibetinterrieri.html

http://www.hompotin.com/tiibetinterrierit/

Käy tykkäämässä;

https://www.facebook.com/SusannaK-Rakkaudesta-lajiin-2760697964003949/

niin saat uunituoreeltaan tiedon uusista blogipostauksista

Tai ota seurantaan 🙂 https://www.blogit.fi/susannak

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *